Echipamentele Google

In anii 1998,echipamentele Google erau relativ modeste.fondatorii Larry Page si Sergey Brin au folosit echipament de la universitatea stanford si aparatura din donatii pentru functionarea Google.Echipamentul includea:

  • Doua servere Dual Pentium II 300 megahertzi cu memorie de 512 MB
  • Un computer F50 IBM RS6000 cu patru procesoare si cu 512 MB memorie
  • Un computer Sun Ultra II cu doua procesoare si memorie de 256 MB
  • Mai multe hard discuri intre 4 si 9 GB,in total fiind mai mult de 350 GB spatiu de stocare

Azi,Google foloseste sute de mii de servere pentru a oferi servicii catre userii lor.Strategia google este de a folosi masinarii ieftine functionand cu un sistem de operare personalizat,pe fundamentul Linux.Un program numit Google File System administreaza datele de pe serverele Google.

Cate Servere?
Cate servere are Google?Compania nu vorbeste despre acest subiect,dar estimariile sunt de la 200,000 la mai mult de 400,000 de masinarii.



Google foloseste serverele pentru diferite sarcini.Serverele Web receptioneaza si proceseaza cereriile useriilor,trimitand solicitarea serverului apropiat.Serverele de indexuri stocheaza indexuriile si rezultatele de cautare.Serverele de documente stocheaza sumarul de cautari,informatii despre useri,gmail si Google Docs.Serverele de publicitate stocheaza reclamele pe care google le afiseaza pe peginiile de cautare.

Google imparte informatia de pe fiecare index in blocuri de 64 MB.Exista cate trei copii al fiecarui block de date,iar fiecare copie este stocat pe un servere diferite,fiecare functionand cu sursa de alimentare diferita.In cazul in care este o problem cu un server,datele vor exista in celelalte masinarii.Folosirea mai multe copii ale datelor pentru a preveniintreruperea unor servicii se numeste in engleza "redundacy".

Un computer "mama" administreaza fiecare set de servicii.Rolul acestuia este de a urmari care server ce date contine,in cazul in care apare o "catastrofa".Daca un server cade computerul mama redirectioneaza traficul catre alte servere continand acele date.



De unde vin banii la Google?

iSpre deosebire de alte companii de pe internet Google are multiple cai de a face bani in afara de investitii private si vanzariile actiuniilor la bursa.Google foloseste trei metode de a face parteneriat cu cumparatorii si cu cei care fac publicitate si reclama online:Google Checkout,Google AdWords si Google AdSense.
Google AdSense  Aynstein.blogspot.com

Google checkout este un serviciu proiectat pentru a face cumparaturiile online mai usoare atat pentru cumparatori cat si pentru vanzatori.Cumparatorii isi pot crea conturi gratuite Google Checkout.O parte din crearea contului include informatii despre cartea de credit,informatie care este stocata intr-o baza de date foarte sigura.Cand un user viziteaza un site care vinde ceva si este inregistrat la Google Checkout,Google faciliteaza tranzactia.Acest lucru inseamna ca cumparatorul nu mai trebuie sa introduca numarul cartii de credit de fiecare data cand cumpara ceva.

Vanzatorii se pot inregistra de asemenea pe gratis la Google Checkout,dar la fiecare tranzactie sunt taxati cu 2 % plus 20 de centi per tranzactie.De exemplu daca un user cumpara ceva in valoare de 10$,Google ii taxeaza 40 de centi.

O alta metoda prin care Google face bani este prin intermediul a doua servicii numite AdWords si AdSense.

Cu AdWords vanzatorii se pot inscrie la Google,incluzind o lista de cuvinte cheie rudimentare cu produsul,serviciul,sau afacerea din oferta.cand un user Google cauta pe web folosind unul sau mai multe din cuvintele cheie,publicitatea apare in partea din dreapta a paginii cu rezultate,intr-un sidebar.administretorul il plateste pe Google de fiecare data cand cineva da click pe reclama.


AdSense este similar,dar in loc de a afisa publicitatea in pagina rezultatului de cautare google afiseaza reclamele in situriile webmasteriilor care au cont la AdSense.Google are roboti care analizeaza cuvintele cheie din pagina web respectiva,si afiseaza reclamele in functie de acestea.Webmasterul poate seta locatia si culoarea chenarului in care se afla reclamele.

De fiecare data cand cineva da click pe reclamele de pe siteul respectiv,webmasterul primeste o fractiune din banii ce ii primeste google de la firma pentru care face reclama.

Cu ambele servicii,AdSense si AdWords,intentia Google este de a oferi reclama eficienta,(la tinta).Google crede ca oferind reclama in legatura cu informatiile pe care userul le cauta sansele de a fi interesat de reclama sunt mai mari.

In urmatoarea sectiune voi scrie despre echipamentele pe care google la foloseste pentru a oferi aceste produse si servicii.

Continuare>>Echipamentele Google


Instrumentele Google

Google ofera un instrument popular numit Google Maps (hartile Google).Google foloseste ca sursa harti de la companii cum ar fi NAVTEQ si TeleAtlas,de asemenea date de la sateliti prin firme ca DigitalGlobe si MDA Federal,pentru a crea harti interactive.Poti folosi Google maps pentru a vedea unde se afla o adresa exacta,sau pentru a primi instructiuni de navigare inspre o locatie anume.

Google Earth

Google maps are diferite tipuri de vizualizari.Stilul "map view" este o harta normala a straziilor,"satellite view" suprapune o harta a straziilor peste imaginiile create de satelit,"terrain view" foloseste culoriile rosu galben si verde pentru a indica soselele aglomerate."Street view" este disponibil pentru a crea imagine fotografica si panoramica a straziilor din mariile orase din america,dar iun ultima vreme s-a extins si in orase mari din europa,si japonia.Te poti plimba prin orase cu ajutorul sagetiilor sus jos de pe tastatura.Mertia vazut!

Google Maps mai poate oferi si informatii despre firme si companii.Poti folosi Google Maps ca un fel de motor de cautare pentru firme.De exemplu cauti McDonalds in New York.Daca ii dai sa caute iti va afisa harta New yorkului cu indicarea locului exact unde se afla restaurantele,si le poti vedea chiar si in varianta Street view.

Zambeste,Esti in Street View!

Unii oameni spun ca functia Street view al lui Google le violeaza
intimitatea.De exemplu ,proprietarii de imobile care erau in curtea casei lucrand,au devenit ingrijorati ca un potential cumparator care vede poze prin Google ar vedea o casa dezordonata,facand mai greu vanzarea casei (americanii astia...).Cateva persoane si comunitati au depus plangeri impotriva Google,cerand companiei sa elimine anumite poze din cateva regiuni.


Un produs rudimentar cu Google Maps este Google Earth,o planeta (pamantul) digitala interactiva.Foloseste acelasi imagini din satelit licentate pentru Google Maps,dar e nevoie sa descarci aplicatia si sa o instalezi pe computerul tau pentru a accesa toate functiile.
Google Earth solicita conexiune la internet pentru a fi functional full,dar poti vedea anumite locatii de pe glob chiar si fara sa fii conectat.

Google Detescop este o alta aplicatie pe care o poti descarca gratis.Acest program te ajuta sa cauti in calculator in felul in care cauti pe internet cu ajutorul Google.De asemenea poti descarca Google Gadgets,Programe de calculator care se integreaza in detescopul tau.Fiecare gadget face ceva diferit.Aceste gadgeturi includ ceasuri,calendare,feed uri cu stiri,si meteo.


In urmatorul articol voi scrie despre cum isi genereaza Google venituriile.

Continuare>> De unde vin banii la Google?

Reclama pe acest site

Puteti afisa reclama in acest site la un pret foarte bun,negociabil in functie de tipul siteului pe care il aveti.
Trimiteti e-mail la kaszoni_07@yahoo.com sau sunati la nr. 0747 17 54 92 .

Serviciile Google

In timp ce Google a crescut,compania a oferit mai multe servicii noi useriilor.Cateva dintre acestea sunt proiectate sa ajute cautariile Web,in timp ce altele nu au nici un fel de legatura cu motoarele de cautare.Cu multe din serviciile sale Google a intrat in competitie directa calte companii.
Gmail

Cautariile speciale Google sunt o extensie a motorului de cautare obisnuit.Cu cautariile specializate,iti poti restrange cautariile spre resurse specifice.poti introduce cuvantul cheie in Google si sa cauti:
  • Imagini
  • Harti
  • Articole din stiri
  • Produse sau servicii pe care le poti achizitiona online
  • Articole din bloguri
  • Continuturi de carti
  • Video
Pentru aceste cautari,google a creat indexuri specializate care contin resursele relevante.
De exemplu daca cauti cuvantul "economia" in categoria stiri rezultatul va include doar articole din stiri care contin acest cuvant.Rezultatul va aparea cu totul altfel decat in modul obisnuit.

In ultimii cativa ani Google a dezvoltat servicii care nu sunt rudimentare cu motoarele de cautare.De exemplu Gmail al lui google este un program gratuit de web mail.Prima oara cand a aparut programul,Google a limitat numarul useriilor care au putut crea conturi Gmail.primul grup de useri putea sa invite un numar limitat de persoane care sa se alature grupului,si astfel Gmail a devenit o obisnuinta.In prezent toata lumea isi poate crea cont Gmail.

Un alt serviciu gratuit de la Google este Google Docs,(citeste aici) o baza de date imensa
publica,ca un harddisk online la care ai acces oriunde te-ai afla.


In urmatoarea sectiune voi scrie despre cateva instrumente specializate Google.

Continuare>> Instrumentele Google



Motorul de Cautare Google

Motorul de cautare Google este un instrument puternic.Fara motoare de cautare ca si Google,ar fi imposibil sa gasesti informatia dorita cand navighezi pe internet.Ca si toate motoarele de cautare,Google foloseste un algoritm pentru a genera rezultatele de cautare.Desi Google imparte informatiile generale despre acest algoritm,proprietatiile importante sunt secrete de companie.Acest lucru ajuta Google sa ramana un competitor puternic pentru motoarele de cautare concurente,si reduce sansele ca cineva sa afle cum sa abuzeze de sistem.



Google foloseste programe automatizate numite "spiders"(paianjeni) sau "crawlers"(paduchi) ca si toate motoarele de cautare.De asemenea ca si toate motoarele de cautare are un index mare de cuvinte cheie,si locul unde acestea se pot gasi.Ceea ce difera la Google este modul in care aseaza in rand rezultatele,ceea ce determina ordinea rezultatelor de pe paginile rezultatelor cautarii.Google foloseste un algoritm care este marca inregistrata,si se numeste Page Rank.

Page Rank ul unei pagini web depinde de mai multi factori:
  • Frecventa si locatia cuvintelor cheie din pagina Web:Daca cuvantul cheie apare doar o data in pagina va primi o nota mai mica.
  • De cat timp exista pagina Web respectiva:Zilnic se creeaza foarte multe pagini Web,si nu toate sunt valide pentru o perioada lunga de timp.Pentru Google e mai valoroasa o pagina care are ceva istorie in spate.
  • Numarul altor pagini web care au linkuri inspre pagina respectiva:Google verifica cate pagini din Web au linkuri catre pagina respectiva,pentru a determina importanta.deci cu cat ai mai multe linkuri cu atat esti clasat mai sus pentru Google.
Dintre acesti trei factori al treilea este cel mai important.

Deoarece Google considera linkuriile niste voturi,nu e usor sa inseli sistemul.Cea mai buna cale de a fi privit bine de google este sa ai continut bun pe site,pentru ca celorlalti posesori de siteuri sa le placa si sa iti dea linkuri sau sa faca link-exchange.Cu cat mai multe linkuri primeste pagina ta cu atat mai mare va fi Page Rankul ei.Daca atragi atentia paginiilor cu PageRank mai mare,si PageRankul tau va fi mai mare.

Google ofera diferite tipuri de servicii.In sectiunea urmatoare vom vedea cateva dintre ele.

Continuare>>Serviciile Google


­




Cum Functioneaza Google ?

Gigantul Google  Aynstein.blogspot.com

Ceea ce a inceput ca si un proiect condus de Larry Page si Sergey Brin,doi studenti la universitatea Stanford,este acum una dintre cele mai influente companii de pe World Wide Web: Google.
La inceput scopul studentiilor a fost sa creeze un motor de cautare eficient care sa afiseze useriilor linkuri referitoare la cautariile lor.In timp ce si in prezent scopul principal este acelasi,compania ofera servicii diverse: e-mail,stocarea documentelor,productia de software,sisteme de operare de telefonie mobila,etc.In mai putin de 10 ani Google a evoluat de la o intreprindere cu 2 angajati la o companie de miliarde de dolari.

In prezent popularitatea Google continua sa creasca.In 2007,compania a depasit Microsoft,devenind cel mai vizitat site de pe internet.Influenta companiei de pe net este de necontestat.Practic orice webmaster vrea ca siteul lui sa fie afisat in paginiile motorului de cautare Google,pentru ca acest lucru inseamna automat mai mult trafic pe acel site.Google de asemenea a mai achizitionat alte companii mari de pe internet,de la blogging,pana la site ul de video-sharing YouTube.Pentru o vreme,technologia de cautare a companiei a ajutat motorul de cautare Yahoo!,acesta bazandu-se pe cautariile Google timp de 4 ani,pana cand si-a dezvoltat propria technologie de cautare in 2004.

Influenta Google nu este limitata doar pe web.In 2007 administratorii companiei au anuntat intentia lor de a participa la o licitatie pentru banda de 700 megahertzi al spectrului fara fir.Inainte acest spectru a apartinut transmisiuniilor televiziuniilor analogice.Google a sprijinit o abordare a onor technologii wireless (fara fir) in care clientii pot folosi orice dispozitiv cu orice furnizor,in locul alegeriilor limitate de un singur furnizor.Pentru a participa la licitatie,Google a trebuit sa dovedeasca ca are bani de stoc pentru spectru:4,6 miliarde de $.
In final Google nu a castigat licitatia.Aceasta a fost castigata de compania Verzion.

In acest articol voi scrie despre "inima" afacerii Google:motorul de cautare.Vom mai arunca o privire si la alte servicii pe care Google le ofera atat useriilor obisnuiti,cat si pentru afaceri.

Continuare>>Motorul de cautare Google

Adevărata caniculă va veni abia din 2009!


Încălzirea climatică, deja uşor de sesizat – cele mai călduroase ierni, veri caniculare ori furtunoase – se va agrava în viitorul foarte apropiat. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu britanic, care demonstrează că efectele încălzirii globale au fost de fapt atenuate, compensate în ultimii doi ani de o serie de fenomene naturale. Răcirea unei părţi a Oceanului Pacific şi rezistenţa la încălzire a Oceanului Arctic, ce au atenuat pentru un timp creşterea accelarată a temperaturilor provocată de gazele cu efect de seră, vor lua sfârşit în curând, spun oamenii de ştiinţă britanici. „Adevărata” încălzire climatică se va resimţi mai serios începând din 2009, cu temperaturi-record, relevă în ultimul număr revista americană Science.

Temperaturile vor depăşi constant, după 2009, recordurile din anul 1998, considerat cel mai cald din istorie. Atunci, temperaturile medii anuale au depăşit 14,5 grade Celsius (fiind calculate in combinaţie temperaturile verii, ale iernii şi ale apelor oceanice). Pentru România, totuşi, nu acest an a fost cel mai fierbinte, ci anul 2000 (ce a adus, vara, temperaturi de peste 43 de grade la Giurgiu şi de peste 42 la Bucureşti). Iar până în 2100, temperaturile globale vor creşte per ansamblu cu şase grade faţă de perioada anilor ’90. O creştere imensă, de vreme ce din 1900 până acum temperatura globală a crescut cu doar 0,8 grade, potrivit The Scotsman.

Studiul a fost elaborat de un grup de cercetători britanici de la Institutul meteorologic britanic, nemulţumiţi de simulările informatice ale evoluţiei climei făcute până acum şi care au realizat un program propriu. În acesta au inclus atât temperaturile şi curenţii marini şi oceanici, cât şi fenomene meteorologice cum este „El Nino”, ce anunţă formarea de uragane în Oceanul Atlantic şi furtuni musonice mai puternice decât de obicei în Asia.

Pornind de la aceste date, cercetătorii au realizat o simulare, pe o perioadă de 10 ani, 2005-2014 şi au descoperit că în perioada 2009-2014 temperaturile vor depăşi recordul din 1998, considerat până în prezent cel mai cald an (în 1998 s-a înregistrat o creştere a mediilor anuale cu 0,54 grade). Căldura extremă va deveni aşadar regula şi nu excepţia. În plus, numai evenimente foarte rare precum erupţia de proporţii a vreunui vulcan pot ţine pe loc încălzirea apelor oceanice şi pe cea globală, aşa cum s-a întâmplat cu erupţia din 1991 a lui Pinatubo, care, surprinzător, a răcit atmosfera globală cu jumătate de grad Celsius pentru doi ani. Explicaţia ar fi că norul imens de gaze şi cenuşă ce a acoperit Pământul a blocat o parte din razele solare un timp suficient de lung.

Sursa:Gandul

Criza financiară ieftineşte şi chiriile

Criza imobiliară va scădea chiriile începând de anul viitor, spun analiştii imobiliari. Ei mizează pe numărul din ce în ce mai mare de apartamente scoase la închiriat pentru că nu-şi găsesc cumpărători. Deja, oferta este bogată şi chiriaşii au devenit mult mai atenţi la condiţii, dotări, accesul la mijloacele de transport.

Numărul de locuinţe închiriate a crescut ca urmare a crizei financiare internaţionale. "Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut remarcăm o creştere a numărului de chirii cu aproximativ 15% şi o creştere cu 20% a procentului de închirieri din totalul tranzacţiilor noastre. Este drept, sezonalitatea face ca în fiecare an numărul închirierilor să crească în lunile septembrie şi octombrie pe fondul începerii anului şcolar şi revenirii la muncă după perioada concediilor. Însă, în această toamnă foarte mulţi clienţi care doreau să cumpere o locuinţă, fie nemaiavând acces la credite, fie derutaţi de situţia pieţei au decis să opteze pentru închiriere cel puţin pentru o perioadă", a declarat Adrian Ghipău, directorul departamentului Rezidenţial al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

SOFISTICARE
Euforia imobiliară în cazul proiectelor noi nu a ţinut cont de puterea reală de cumpărare a populaţiei, de accesul din ce în ce mai greu al dezvoltatorilor la finanţare sau imposibilitatea cumpărătorilor de a obţine credite sau scumpirea acestora. "Pe termen scurt înregistrăm o creştere a preţurilor, dar şi o uşoară sofisticare a celor care închiriază, fiind mult mai atenţi la condiţii, dotări, acces etc", spun agenţii imobiliari. Oamenii nu mai sunt dispuşi să dea 350 de euro pe o garsonieră în cartiere periferice dacă aceasta nu are mobilă, maşină de spălat automată, combină frigorifică sau televizor.

SUPRAOFERTĂ
Dacă criza financiară va dura mai mult de un an, numărul locuinţelor scoase la vânzare va creşte şi automat va scădea şi preţul chiriei.
"Vor fi numeroşi dezvoltatorii care se vor afla în imposibilitatea de a vinde locuinţele terminate. Şi pentru că acestea trebuie să aducă venituri, vor fi închiriate, urmând ca probabil chiriaşii să fie cei care cumpară apartamentul închiriat. Va exista aşadar un stoc de apartamente ce va determina o scădere uşoară a preţurilor şi o ofertă mai mare pe piaţa locuinţelor de închiriat în blocurile vechi", mai spune Adrian Ghipău.


Nivelul chiriilor în octombrie în capitală

Tip locuinţă Preţ (în euro) Chiriaşii
Garsonieră 300-500 tineri
Două camere 400-1.200 familii
Trei camere 500-1.800 familii cu copii
Vilă 1.000-9.000 firme
Sursa: Coldwell Banker


Chirii ca în Bruxelles

Locuitorii Capitalei plătesc printre cele mai mari chirii din Europa, deşi au venituri mult mai mici decât alţi europeni. Chirii mai mari decât în Capitala României sunt doar în marile capitale, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam.


În luna octombrie preţurile au căzut cu 33%

Preţurile locuinţelor vechi din Bucureşti au scăzut în octombrie cu 6%, fiind în cea ce-a treia lună de coborâre consecutivă. Faţă de începutul anului căderea a fost de 16%.

Sectorul 6, este cel mai afectat, aici preţurile au scăzut cu 13% în octombrie faţă de septembrie, ajungând la o medie de 1.310 euro/mp, în timp ce Sectorul 2 a rămas aprope la acelaşi nivel ca în luna septembrie, se arată într-o analiză a companiei Colliers asupra pieţei imobiliare. Raportul mai evidenţiază faptul că preţurile locuinţelor vechi din Sectorul 6 au scăzut cu 33% în ultimele şase luni, cele din Sectorul 5 cu 23%, în timp ce apartamentele din sectoarele 1 şi 2 s-au ieftinit în medie cu 20%. "Există totuşi o segregare a ofertei pe segmentul apartamentelor vechi în cazul anumitor sectoare. Oferta nu se mai prezintă la fel de uniform ci scindată în două segmente: cei care păstrează preţurile aproape de valorile lunii trecute, şi cei care au scăzut – în speranţa efectuării unei tranzacţii. Observăm astfel o dispută în piaţă legată de un prag de minim la care pot ajunge preţurile. Luna următoare va aduce o confirmare sau o cădere a acestui prag conturat în luna octombrie", apreciază analiştii de la Colliers. Dezvoltatorii preferă să nu lase la preţ, ci să ofere promoţii pentru a stimula vânzările, locuri de parcare sau mobilă gratuită.

AŞTEPTARE
Aproape jumătate dintre cei care doresc să cumpere o locuinţă aşteaptă fie să mai scadă preţurile, fie să observe o stabilizare, conform unui sondaj comandat de compania de consultanţă imobiliaraăMediaCity. " Acest procent se explică prin aceea că în ultimele luni s-a comunicat în mod extensiv că preţurile vor scădea, iar acum cumpărătorii aşteaptă să vadă când se va întâmpla acest lucru. În ce priveşte apartamentele noi însă, preţurile nu pot înregistra o scădere semnificativă ci doar uşoare ajustări datorate recentelor modificări de preţuri pentru materialele de construcţii", apreciază analiştii de la MediaCity. (Daniela Ivan)


Evoluţia preţurilor în ultimele şase luni

Sectorul Luna octombrie(euro/mp) 1 lună 6 luni
Sector 1 1.878 -8% -20%
Sector 2 1.501 -1% -20%
Sector 3 1.612 -3% -14%
Sector 4 1.760 -5% -18%
Sector 5 1.489 -6% -23%
Sector 6 1.310 -13% -33%

Sursa: Coliers

Salvarea vine de la stat

In fata crizei de lichiditati, in august 2007, Banca Centrala Europeana a injectat in sistemul financiar de pe Batranul Continent 94 de miliarde de euro, iar Rezervele Federale au pompat 24 de miliarde de dolari in cel american. In aceeasi vara, valoarea bancilor in intreaga lume s-a diminuat cu 500 de miliarde de dolari. In primavara lui 2008, guvernul britanic a recunoscut ca banca Northern Rock are probleme de solvabilitate si a nationalizat-o. In aceasta toamna, guvernul american a nationalizat bancile Freddie Mac si Fannie Mae (principalele vinovate de dezastru, intrucat au acordat cele mai multe credite subprime) si apoi asiguratorul numarul unu in lume, AIG. In Europa continentala, Fortis a fost prima mare banca nationalizata. In septembrie, guvernul american a refuzat sa salveze banca de investitii Lehman Brothers, fapt ce a obligat alte banci in dificultate sa ia masuri. Mari banci de investitii precum Bear Stearns, Merrill Lynch, Wachovia sau Washington Mutual s-au lasat cumparate pentru a scapa de faliment.

In octombrie, Statele Unite si UE au aprobat planuri gigantice de salvare. Guvernul american va cumpara de la banci active cu risc de 700 de miliarde de dolari, in vreme ce statele UE au anuntat un plan de 1.700 de miliarde de euro, continand garantii de refinantare pentru banci, dar si masuri de recapitalizare-nationalizare in caz de urgenta. Insa lucrurile nu s-au calmat dupa aceste anunturi, iar criza financiara incepe sa se resimta greu in economie, cateva mari corporatii anuntand deja stopari ale unor planuri de investitii. Criza financiara si cea de pe bursa inchid finantarea pentru intreprinderi si le scad acestora capitalizarea. Fara bani, afacerile stagneaza si apare somajul, care inseamna un consum mai mic si o diminuare a productiei. Inca nu este clar pana unde va ajunge si cat va dura criza, dar sunt economisti care spun ca, daca ea va fi cea mai grava din ultimii 25 de ani, inseamna ca am scapat nesperat de usor.

Cum s-a contaminat intreg sistemul?

De propagarea crizei la nivel mondial sunt vinovate in principal asa-numitele vehicule speciale. Este vorba despre operatiuni financiare, devenite curente dupa anul 2000, prin care o institutie de credit isi revinde creantele pe piete specializate. Aceste creante sunt adesea „impachetate“ cu alte valori financiare, fapt ce ii permite institutiei in cauza si sa se refinanteze, si sa-si reduca riscul, care este pasat cumparatorului (de obicei, fonduri speculative sau de investitii). Piata subprime a fost puternic finantata in acest fel, creantele cu risc fiind regrupate in vehicule speciale ad-hoc, transformate in titluri si vandute. Aceste creante au trecut din mana in mana de zeci de ori, asa incat nimeni nu a mai stiut, la un moment dat, la cine sunt ele si cui ii apartine riscul. Incepand cu 2007, criza creditelor subprime a aruncat indoiala asupra tuturor operatiunilor de „impachetare“ de creante, care au devenit suspecte in ochii investitorilor. Acestia au incetat sa le mai cumpere, temandu-se ca ele contin creante cu risc in general si subprime in particular. O a doua curea de transmisie a crizei a fost constituita de fondurile de investitii, care ele insele au cumparat creante „impachetate“.

Oferind randamente mai ridicate decat piata prime, creditele subprime au fost foarte cautate de fondurile de investitii, in incercarea acestora de a-si imbunatati performantele. Astfel de fonduri, la fel ca si bancile, aveau in spate actionari care cereau profit si atunci, in cautarea lui, cei care conduceau fondurile au ales sa riste. Prabusirea valorii a doua fonduri de investitii detinute de banca americana Bear Stearns, a patra ca marime din Statele Unite (intrata apoi in faliment, considerat a fi cel mai mare din istorie), a dat semnalul crizei de incredere. De la anuntul facut de Bear Stearns, la 17 iulie 2007, toate fondurile de investitii au devenit suspecte.

Cum au intrat bancile in acest vartej? Fondurile de investitii apartin sau sunt finantate de banci. Riscul, care pana in acel moment era incredintat pietei, s-a rasfrant asupra bancilor. Astfel, creantele cu risc le-au tras dupa ele, in acest malaxor al neincrederii, si pe cele lipsite de risc. Prima banca europeana care a suportat efectul crizei a fost BNP Paribas, in august 2007, cand trei fonduri aparent fara risc pe care le detinea au ramas fara lichiditati. A fost primul semnal ca bancile refuza sa se mai imprumute intre ele sau, daca o fac, o fac la dobanzi foarte mari. Pe masura ce bancile intrau in dificultate, agentiile de rating le scadeau ratingul, ceea ce a facut ca neincrederea sa devina si mai mare. Bancile care detineau bani lichizi s-au temut sa mai imprumute si astfel s-a ajuns la o criza de lichiditati care a lovit intreaga lume.

Continuare>>Salvarea vine de la stat...

Cum a inceput criza financiara?

Ce s-a intamplat,de fapt? Ajunsi someri, bancherii de pe Wall Street,centrul finantelor americane, incep sa vorbeasca.Multi dintre ei recunosc ca nu stiu prea bine sa explice detaliile. Dar contextul general e lamurit. Incepand cu 2001, bancherii americani au acordat imprumuturi imense unor oameni a caror solvabilitate nu putea fi demonstrata (credite subprime). Era o perioada in care preturile pe piata imobiliara cresteau puternic, iar calculul a fost simplu. Daca datornicul nu mai poate plati, ii vindem casa pentru ca, pe fondul cresterii preturilor, ea va avea oricum o valoare mai mare decat creditul acordat. Un calcul cinic, care a fost corect pana la un punct. Cu timpul, dobanzile au inceput sa creasca si, in consecinta, tot mai multi oameni s-au vazut pusi in situatia de a nu-si mai putea plati ratele si au ramas fara case. Volumul imens de imobile scoase la vanzare a condus insa la prabusirea preturilor. Fondurile sau bancile care acordasera credite subprime au ramas cu un portofoliu de locuinte al caror pret nu mai acoperea valoarea creditului de achizitie.
Pierderile nu s-au rasfrant doar asupra celor care au acordat aceste credite cu risc ridicat, pentru ca bancile se imprumuta intre ele si, pentru a se feri partial de risc, isi asigura creditele. Cei care au acordat credite subprime nu si-au mai recuperat pierderile si deci nu au mai avut bani sa returneze imprumuturile, iar asiguratorii nu au mai dispus de lichiditati cu care sa acopere gaurile imense. Criza a lovit intreg sistemul, apoi s-a propagat pe bursele din intreaga lume, pentru ca bancile mari sunt listate la bursa. A traversat Oceanul si a ajuns in Europa pentru ca multe dintre institutiile financiare europene erau expuse pe piata americana a creditelor subprime. Criza subprime s-a transformat, incet-incet, intr-o criza financiara globala. Din ce in ce mai multi economisti cred ca aceasta va fi cea mai mare criza mondiala de la Marea Depresiune din 1929. Cat de mare a fost expunerea pe piata creditelor ipotecare subprime? Daca in 2002 bancile si fondurile de investitii au acordat credite cu risc de 200 de miliarde de dolari, aceste credite au ajuns la 640 de miliarde de dolari in 2006, cand s-au inregistrat primele semne ale crizei. In 2007, peste un milion de familii americane care nu si-au mai putut plati ratele la credite au ramas pe drumuri.

Piata subprime s-a dezvoltat puternic incepand cu 2001 si a fost incurajata de dobanda joasa practicata de Banca Centrala a Americii (Rezervele Federale), care a scazut respectiva dobanda dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 pentru a impulsiona economia, dar si de o lege din 1977 care stipuleaza faptul ca o institutie de credit poate obtine pentru depozitele sale o garantie de la stat daca imprumuta persoane cu venituri modeste. Unele institutii financiare au facut din subprime specialitatea lor si, folosind o metoda noua, asa-numitele „vehicule speciale“, au transformat aceste imprumuturi in titluri pe care le-au vandut mai departe, ele fiind foarte cautate, intrucat unui credit cu risc i se aplica o dobanda suplimentara de acoperire a riscului. Intre 2004 si 2006, Rezervele Federale au ridicat rata dobanzii la care imprumutau bancile comerciale de la 1 la 5,2%, situatie ce s-a reflectat in dobanzile bancare percepute de catre institutiile de credit de la persoanele fizice. Primii loviti au fost cei cu venituri modeste, care nu si-au mai putut achita ratele. Acestia si-au pierdut casele, iar preturile imobilelor s-au prabusit cu 20% intr-un an si jumatate. Daca astfel de cazuri de neplata sunt izolate (cam 2% dintre credite in mod obisnuit in Statele Unite), platile sunt facute de catre cei care au garantat creditul. Dar in acest caz, in care, practic, nerambursarea creditului in sectorul subprime a explodat, nimeni nu a mai avut bani sa plateasca pe nimeni. In august 2007, peste 1 milion de rate de credite subprime au ramas neonorate, insa nimeni nu s-a gandit atunci la falimentul celor care sustinusera piata subprime. Se credea ca este o criza ce poate fi remediata, desi estimarile spuneau ca trei milioane de americani si-ar putea pierde casele.

Insolvabilitatea si caderea pietei imobiliare au provocat falimentul mai multor institutii de credit de risc, precum New Century Corporation (aprilie 2007). Bancile puternice care finantau aceste institutii au devenit nelinistite si au cerut rambursari anticipate ale creditelor, lucru care nu s-a putut realiza. Alte mari banci erau chiar actionare la astfel de fonduri, asa ca au fost lovite direct. Primul efect pe piata muncii in sectorul financiar s-a simtit in vara lui 2007, cand de pe Wall Street au fost eliminate 36.000 de locuri de munca. Dincolo de lantul efectelor directe (insolvabilitatea celor care au dat credite subprime, falimentul societatilor de credit specializate, pierderile provocate marilor banci care aveau relatii cu aceste societati sau le detineau), criza subprime s-a manifestat indirect.

Continuare>> Cum s-a contaminat intreg sistemul...

Criza Economica

UN LABIRINT CARE SE AUTOREPRODUCE


Recesiunea mondiala Aynstein.blogspot.com



Debutul actualei crize, initial numita subprime, s-a facut simtita spre sfarsitul lui 2006. Ea s-a manifestat printr-o scadere puternica a pretului imobiliarelor, efectul de domino provocand, in decurs de doi ani, prabusirea unor banci ce pareau intangibile si o scadere dramatica a burselor in intreaga lume. Bancile centrale au injectat in sistemul financiar lichiditati de zeci de miliarde, guvernele din intreaga lume arunca in arena mii de miliarde de euro si dolari pentru a stopa criza de lichiditati, insa fara rezultat, deocamdata. Criza economica musca acum din ceea ce se numeste „economia reala“.


Continuare>> De unde a inceput...

Ceasul din praf lunar costa peste 600 000 euro

Ceasul din praf lunar costa peste 600 000 euro











Un ceas fabricat din resturile metalice ale navetei Apollo 11 precum si din fragmente de roci din Luna va fi pus in vanzare in vara anului 2009. Pretul de pornire este de peste 600 000 euro, anunta DailyMail.


Piesa exclusivista, denumita Moon Dust DNA, a fost construita de o companie elvetiana de ceasuri pentru a marca aniversarea a 40 de ani de la controverstata aselenizare a NASA din anul 1969.

Carcasa din otel a ceasului a fost realizata din componente metalice extrase din corpul navetei Apollo 11. Cadranul a fost realizat in premiera mondiala din roca lunara, provenita din mostrele de roci recoltate de pe suprafata Lunii si aduse pe Terra pentru cercetari. Ceasornicarul Romain Gerome din Geneva a creat cureaua ceasului din fibre sintetice din componenta costumelor spatiale purtate de Neil Armstrong si colegii sai in timpul aselenizarii.

Editia limitata a acestui ceas este alcatuita din 1 969 exemplare, numar care comemoreaza anul aselenizarii. Toate exemplarele au fost deja rezervate de miliardari colectionari, multi dintre acestia dorind sa ramana anonimi.
Compania care a stat in spatele acestui proiect nu a declarat modul in care a intrat in posesia rocilor lunare. Zvonurile indica o implicare a NASA in cadrul realizarii acestui obiect aniversar de exceptie.
“Este un ceas extrem de exclusivist, probabil cel mai exclusivist ceas din toate timpurile. Sunt sigur ca in momentul in care va fi pus in vanzare pretul unui astfel de ceas va depasi 1 milion de euro”, declara Yvan Arpa, designerul care a realizat ceasul Moon Dust DNA.

Sursa : Daily Mail


Primul spammer condamnat, va fi obligat la plata a 837 milioane $

Primul spammer condamnat, va fi obligat la plata a 837 milioane $











O instanta judecatoreasca din Statele Unite ale Americii l-a condamnat pe un cetatean canadian la plata sumei astronomice de 837 milioane $ pentru ca a bombardat cu mesaje de tip spam adresele de e-mail ale utilizatorilor portalului Facebook.

In perioada cuprinsa intre lunile martie si aprilie 2008, Adam Guerbuez s-a folosit de o parole furata pentru a bombarda userii portalui Facebook cu peste 4 milioane de mesaje tip spam care faceau reclama la consumul marijuanei, afrodiziacelor, precum si cu o multitudine de adrese de site-uri cu continut pornografic. Judecatorul Jeremy Fogel a hotarat ca firma Atlantis Blue Capital, detinuta de Adam Guerbuez, va trebui sa plateasca suma de 837 milioane $ pentru violarea prevederilor hotarate de Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act. Amenda record se datoreaza faptului ca acuzatul nu este la prima infractiune de acest fel. Seful retelei de securitate, Max Kelley, a declarat in blogul personal ca nu se asteapta ca Adam Guerbuez sa plateasca suma astronomica din simplul motiv ca acsta nu detine nici macar un sfert din totalul amenzii dar spera ca, pe acesta cale, condamnarea sa sa serveasca drept un exemplu pentru spammerii din lumea intreaga.


Sursa : Russia Today


Computerul cerebral ne arunca in Era Cyborg

Computerul cerebral ne arunca in Era Cyborg

Cercetatorii Universitatii din Boston au anuntat realizarea primului cyborg care poate comunica. Desi nu poate emite decat un numar limitat de sunete, faptul ca performanta a fost atinsa prin neuroconectii realizate direct in centrul vorbirii din creier o face una de exceptie in lumea stiintifica.

Subiectul care a fost supus operatiei este victima, de mai multi ani, a unei boli care paralizeaza complet individul dar il lasa constient de ceea ce se intampla in jurul sau. Prin intermediul noului dispozitiv, pacientul va putea comunica cu cei din jurul sau pentru prima data dupa o perioada indelungata.

Inima proiectului o reprezinta un neuro-electrod care a fost implantat in creierul pacientului. Spre deosebire de alte dispozitive asemanatoare, neuro-electrodul va ramane permanent in craniul pacientului. In acest scop, el a fost tratat cu substante care sa permita neuronilor sa se ataseze acestuia. Un software specializat primeste, analizeaza si retransmite, sub forma celor cateva sunete, semnalele primite de la neuro-electrod. Echipa de specialisti americani sustine ca o noua versiune a software-ului, mult imbunatitat, va fi disponibila in urmatorii ani si ca va rupe definitiv barierele dintre tacere si comunicare.


Sursa: DailyGalaxy


Despre Creierul Uman