In fata crizei de lichiditati, in august 2007, Banca Centrala Europeana a injectat in sistemul financiar de pe Batranul Continent 94 de miliarde de euro, iar Rezervele Federale au pompat 24 de miliarde de dolari in cel american. In aceeasi vara, valoarea bancilor in intreaga lume s-a diminuat cu 500 de miliarde de dolari. In primavara lui 2008, guvernul britanic a recunoscut ca banca Northern Rock are probleme de solvabilitate si a nationalizat-o. In aceasta toamna, guvernul american a nationalizat bancile Freddie Mac si Fannie Mae (principalele vinovate de dezastru, intrucat au acordat cele mai multe credite subprime) si apoi asiguratorul numarul unu in lume, AIG. In Europa continentala, Fortis a fost prima mare banca nationalizata. In septembrie, guvernul american a refuzat sa salveze banca de investitii Lehman Brothers, fapt ce a obligat alte banci in dificultate sa ia masuri. Mari banci de investitii precum Bear Stearns, Merrill Lynch, Wachovia sau Washington Mutual s-au lasat cumparate pentru a scapa de faliment.
In octombrie, Statele Unite si UE au aprobat planuri gigantice de salvare. Guvernul american va cumpara de la banci active cu risc de 700 de miliarde de dolari, in vreme ce statele UE au anuntat un plan de 1.700 de miliarde de euro, continand garantii de refinantare pentru banci, dar si masuri de recapitalizare-nationalizare in caz de urgenta. Insa lucrurile nu s-au calmat dupa aceste anunturi, iar criza financiara incepe sa se resimta greu in economie, cateva mari corporatii anuntand deja stopari ale unor planuri de investitii. Criza financiara si cea de pe bursa inchid finantarea pentru intreprinderi si le scad acestora capitalizarea. Fara bani, afacerile stagneaza si apare somajul, care inseamna un consum mai mic si o diminuare a productiei. Inca nu este clar pana unde va ajunge si cat va dura criza, dar sunt economisti care spun ca, daca ea va fi cea mai grava din ultimii 25 de ani, inseamna ca am scapat nesperat de usor.
Un comentariu:
Am vazut de curand filmul Zeitgeist. M-a impresionat cum se pune problema si mi-am schimbat imaginea despre banci. Merita vazut cum pot bancile inrobi popoare/state acordand credite imense guvernelor ca apoi acestea sa ramana platitoare pe veci.
Imi place blogul tau. Salutari din Canada.
Trimiteți un comentariu