Adevărata caniculă va veni abia din 2009!


Încălzirea climatică, deja uşor de sesizat – cele mai călduroase ierni, veri caniculare ori furtunoase – se va agrava în viitorul foarte apropiat. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu britanic, care demonstrează că efectele încălzirii globale au fost de fapt atenuate, compensate în ultimii doi ani de o serie de fenomene naturale. Răcirea unei părţi a Oceanului Pacific şi rezistenţa la încălzire a Oceanului Arctic, ce au atenuat pentru un timp creşterea accelarată a temperaturilor provocată de gazele cu efect de seră, vor lua sfârşit în curând, spun oamenii de ştiinţă britanici. „Adevărata” încălzire climatică se va resimţi mai serios începând din 2009, cu temperaturi-record, relevă în ultimul număr revista americană Science.

Temperaturile vor depăşi constant, după 2009, recordurile din anul 1998, considerat cel mai cald din istorie. Atunci, temperaturile medii anuale au depăşit 14,5 grade Celsius (fiind calculate in combinaţie temperaturile verii, ale iernii şi ale apelor oceanice). Pentru România, totuşi, nu acest an a fost cel mai fierbinte, ci anul 2000 (ce a adus, vara, temperaturi de peste 43 de grade la Giurgiu şi de peste 42 la Bucureşti). Iar până în 2100, temperaturile globale vor creşte per ansamblu cu şase grade faţă de perioada anilor ’90. O creştere imensă, de vreme ce din 1900 până acum temperatura globală a crescut cu doar 0,8 grade, potrivit The Scotsman.

Studiul a fost elaborat de un grup de cercetători britanici de la Institutul meteorologic britanic, nemulţumiţi de simulările informatice ale evoluţiei climei făcute până acum şi care au realizat un program propriu. În acesta au inclus atât temperaturile şi curenţii marini şi oceanici, cât şi fenomene meteorologice cum este „El Nino”, ce anunţă formarea de uragane în Oceanul Atlantic şi furtuni musonice mai puternice decât de obicei în Asia.

Pornind de la aceste date, cercetătorii au realizat o simulare, pe o perioadă de 10 ani, 2005-2014 şi au descoperit că în perioada 2009-2014 temperaturile vor depăşi recordul din 1998, considerat până în prezent cel mai cald an (în 1998 s-a înregistrat o creştere a mediilor anuale cu 0,54 grade). Căldura extremă va deveni aşadar regula şi nu excepţia. În plus, numai evenimente foarte rare precum erupţia de proporţii a vreunui vulcan pot ţine pe loc încălzirea apelor oceanice şi pe cea globală, aşa cum s-a întâmplat cu erupţia din 1991 a lui Pinatubo, care, surprinzător, a răcit atmosfera globală cu jumătate de grad Celsius pentru doi ani. Explicaţia ar fi că norul imens de gaze şi cenuşă ce a acoperit Pământul a blocat o parte din razele solare un timp suficient de lung.

Sursa:Gandul

Niciun comentariu: