Controverse despre sfarsitul lumii


Din multe puncte de vedere ,controversele despre iarna nucleara sunt similare controverselor despre incalzirea globala.In ambele cazuri este usor sa clasifici o parte ca fiind alarmista iar cealalta parte sa o acuzi ca fiind neadevarata.De asemenea e usor de a atribui motivatii politice in ambele cazuri.

Atmosfera este un sistem incredibil de complicat.Cand ai 5,5 quadrilioane de gaze,si foarte multi factori locali,globali si extrateresti care impreuna pun in miscare acest sistem,este greu sa intelegi cum functioneaza.Chiar si computerele avansate nu au precizie cand vine vorba de a prognoza vremea pe o perioada mai lunga de cateva zile.Chiar si cele mai mici schimbari pot avea consecinte mari.

In timpul aniilor '70,Academia Nationala de Stiinte(Statele Unite) si U.S. Ofiice of Technology Assesment a facut referire la efectele posibile asupra mediului al unui razboi nuclear,iar in anul 1982,Academia Suedeza de Stiinta a publicat"The Atmosphere after a Nuclear War:Twilight at Noon"(Atmosfera de dupa razboiul nuclear:Crepuscul in timp de amiaza.

Conform acestui raport fumul de la orasele si paduriile care ard diminueaza razele solare--rezultand consecinte periculoase.In 1983,savantul in domeniul atmosferei Richard Turco si astrochimistul Carl Sagan s-au alaturet altor trei oameni de stiinta pentru a publica "Global Atmospheric Consequences of Nuclear Explosions"(consecintele atmosferice globale ale exploziilor nucleare).

Acest articol,cunoscut si sub numele de TTAPS (dupa numele editoriilor Turco,Toon,Ackermann,Pollack si Sagan) a generat multe presiuni si la nivelul mariilor guverne.Statele Unite si Uniunea Sovietica au luat in serios cele scrise,si au luat masuri pentru a calma "degetele de pe tragaciul armelor nucleare" in timpul razboiului rece (Cold War).

Constatariile TTAPS se bizuieau pe computerele de meteorologie din anii '80.Insa in prezent tehnologia aceea este de departe infailibil.In timp ce majoritatea savantiilor sunt de acord cu efectele dezastruoase descrise mai sus,nu toata lumea este de acord cu acest lucru.Autorul Michael Crichton a acuzat TTAPS de speculatii,de publicarea teoriei lor bazandu-se mai mult pe opinia publica si imputerniciri politice decat pe cercetari stiintifice.

Crichton a argumentat faptul ca stiinta bazata pe asemenea lucruri poate avea beneficii materiale in prezent prin vanzarea de carti sau alte beneficii politice,insa pentru viitor poate deveni un precedent periculos.

In 1990,autorii TTAPS au publicat constatariile revizuite bazate pe noi indicii.Rezultatele mult mai moderate au mai calmat criticii,insa au mai fost--si mai sunt voci nemultulite.Aceste neconveniente sunt provocate de patru factori:

* Ce cantitate de material exista pentru a arde in urma unei explozii nucleare?
* Ce cantitate ar ramane in atmosfera ,si ce cantitate ar cadea inapoi pe suprafata pamantului?
* Cata lumina solara ar devia acei nori de fum?
* In ce anotimp ar avea loc atacul?Daca atacul ar avea loc in timpul iernii,rezultatele ar fi la fel de severe?

Pe parcurs ce avansam cu cunostintele privind atmosfera,savantii continua sa adauge noiile informatii perspectivei iernii nucleare.In timp ce ne este usor de a privi scenariul nuclear din posibile razboaie,si sa privim iarna nucleara ca si pe o amenintare din secolul 21,cercetarile recente ne arata ca in aceasta privinta suntem foarte departe de siguranta.

Folosind programe computerizate de monitorizare climatica avansate,oamenii de stiinta Brian Todd si Alan Robock teorizeaza faptul ca,chiar si un razboi nuclear regional ar putea cauza o iarna nucleara marginala pentru toata lumea.Potrivit constatriilor lor din 2007,daca India si Pakistan ar lansa cate 50 de arme nucleare impotriva celuilalt,pe toata planeta s-ar observa scaderi de temperatura medie de pana la 1,25 grade C timp de trei ani,si nori de fum pe tot globul timp de 10 ani. Aceste semnalizari au fost unul din motivele pentru care "Buletinul Savantiilor din domeniul Atomic "(the Bulletin of the Atomic Scientists) au mutat ceasul apocaliptic (voi scrie in curand despre acest "ceas") cu doua minute mai aproape de miexul noptii.

Inca nu suntem de nici un secol in epoca nucleara,dar pana acum am evitat chiar si un razboi nuclear regional.Vom reusi sa ne mentinem in acest fel?Sau va ajunge omenirea sa studieze si sa simta efectele iernii nucleare si in realitate?

Inapoi<<


In acest articol:

Niciun comentariu: