In timp ce un atac nuclear ar putea avea ca tinta infrastructura militara sau centrele populatiei unei tari,asaltul ar putea produce pagube semnificative asupra atmosferei pamantului.
Noi oamenii privim aerul ca si ceva firesc,insa atmosfera pamantului este un component vital pentru toate formele de viata de pe aceasta planeta.De fapt oamenii de stiinta cred ca ea a evoluat in starea din prezent impreuna cu organismele unicelulare.Atmosfera ne protejeaza de nivelele periculoase de radiatii solare,dar ii si permite soarelui sa ne incalzeasca lumea.
Razele solare patrund prin atmosfera si ne incalzesc pamantul,care la urma lui emite radiatii terestriale (caldura) ceea ce incalzeste aerul.Daca s-ar ridica o cantitate mare de cenusa si fum de la orasele si paduriile care ard,efectiv s-ar comporta ca si o umbrela,ferind portiuni mari de razele soarelui.Daca diminuezi cantitatea de raze solare care incalzesc pamantul adunci diminuezi temperatura atmosferica-- de asemenea deranjezi procesul de fotosinteza.
Exemple referitor la aceste scenarii au mai fost la o scara mai mica in istorie.Un caz ar fi eruptia vulcanicaKrakatoa ( Indonezia ) din anul 1883,cand cenusa vulcanica in cantitate enorma a fost aruncata in atmosfera,rezultand scaderea temperaturii globale cu 1,2 grade [ sursa:Maynard].Cu decenii in urma in anul 1815,eruptia de la muntele Tambora,tot din indonezia, a blocat indeajuns soarele incat sa provoace ceea ce oamenii au numit "anul fara vara".
In anul urmator,locuitorii SUA au avut de-a face cu ninsori de vara,si temperaturi mai scazute cu 3-6 grade C decat cele obisnuite.Aceasta scadere de temperatura a devastat agricultura,si a cauzat sute de mii de morti--fara a mai numara decedatii din Indonezia.
Unii arheologi presupun ca inainte cu 65 milioane de ani a avut loc o cataclisma si mai mare cand un asteroid a lovit pamantul.Numita "extinctia dintre granitele K-T"(K-T boundary extinction event),unii experti cred ca acest eveniment a aruncat atat de multa cenusa in atmosfera incat rezultatul a fost o iarna necrutatoare.
Premiza este la fel ca si cu iarna nucleara,difera doar metoda prin care canusa si sfaramaturile sunt aruncate in atmosfera.Potrivit unor paleontologi o iarna asemanatoare a produs extinctia dinozauriilor.
Dezastrele naturale nu sunt insa singurii factori schimbatori de temperatura.In 1991,cu putin inainte de Razboiul din Golf Persian,la comanda presedintelui Irakian Saddam Hussein,armata Irakiana a aprins 736 de sonde de petrol din Kuweit.Focul a ars timp de 9 luni,In acest timp temperatura medie locala a scazut cu 10,2 grade C.
Teoreticienii iernii nucleare au facut prognoze "mohorate" in cazul in care un razboi nuclear ar izbucni intre superputeriile nucleare Statele Unite si Rusia.In anii '80 teoreticienii au prezis ierni care dureaza timp de decenii,cu scaderi de temperatura de pana la 40 grade C . O asemenea iarna ar putea termina ceea ce a inceput razboiul n uclear:foamete si moarte pentru supravietuitori.
Continuare>>
In acest articol:
- Cum ar arata o iarna nucleara?
- Razboiul nuclear si atmosfera
- Previziuni despre extinctie
- Controverse despre sfarsitul lumii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu