Cum Functioneaza Ambreiajul


Daca conduci o masina cu cutie manuala,ai putea sa fii surprins sa aflii ca sunt masini care au mai multe ambreiaje.De asemenea si masiniile cu transmisie automata au ambreaj.De fapt sunt foarte multe lucruri care au ambreiaj,printre care si motocicletele,drujbele,si multe altele.

Localizarea ambreiajului

In acest articol voi scrie despre de ce ai nevoie de ambreiaj,cum functioneaza ambreiajul in masina,si despre locuri interesante,poate chiar surprinzatoare unde ambreiajul poate fi amplasat.

­

Ilustratie simpla ambreiaj


In masina ai nevoie de ambreiaj pentru ca motorul se invarte tot timpul,dar masina mai trebuie sa se si opreasca.Pentru ca masina sa se poata opri fara a opri motorul,rotiile trebuie cumva deconectate de motor.Ambreiajul permite cuplajul lin al motorului care se invarte,de transmisie,controland acest cuplaj prin "alunecare".

Pentru a intelege cum functioneaza ambreiajul ar fi bine sa stim cate ceva despre frictiune,ceea ce masoara cat de tare apasa un obiect asupra celuilalt in timpul alunecarii peste el.

Frictiunea este cauzata de varfuriile si adancituriile care exista pe orice suprafata--chiar si cele mai netede suprafete au aceste adancituri si varfuri la nivel microscopic.Cu cat aceste adancituri si varfuri sunt mai mari cu atat este mai greu unui obiect sa alunece peste celalalt.

Un ambreiaj functioneaza datorita frictiunii dintre placa de presiune si discul de ambreiaj.Sa vedem in continuare cum functioneaza aceste doua piese.

Continuare >>>


2 comentarii:

Anonim spunea...

nu maestre..din greseala am sters linkul...exclusa incetarea colaborarii!succes in continuare!

Unknown spunea...

ok