Polul Nord, unul dintre cele mai putin exploatate locuri din lume, o zona a extremelor: ghetari, vulcani activi, gheizere, izvoare termale. Acum 18000 zona arctica se extindea in Europa, Asia, America de Nord.
In acesti tinut locuiesc si s-au adaptat de- lungul timpului numeroase specii de animale. Focile, ies primavara la suprafata pentru a da nstere puilor, care au blana alba si stau pe tarm, cat timp sunt hraniti si ingrijiti de mamele lor si pana capata blana impermeabila a adultilor. Laptele are un continut de 69% grasime, avand constistenta maionezei, lucru ce ii determina pe pui sa ia in greutate chiar si doua kilograme pe zi. Focile reprezinta hrana preferata a ursilor polari, care nu au blana alba, ci formata din fire tubulare incolore, pielea neagra absoarbe caldura, iar balana reflecta lumina dand impresia ca este alba. Ursii mentin caldura atat de bine incat uneori, vara, este necesar sa stea pe loc pentru a se racori. Singurele puncte slabe prin care pierd caldura sunt pernitele si nasul.
Cocosul polar este de asemenea foarte bine adaptat temperaturilor, avand pene de la baza ciocului pana in varful ghearelor, pierzand caldura doar prin intermediul fetei si al ghearelor. Ghearele imblanite ii permit sa alerge pe zapada fara sa se scufunde. In timpul verii penajul isi schimba culoarea, oferind un bun camuflaj impotriva pradatorilor. Alaturi de cocosul polar sunt prezente numeroase alte specii de pasari, cea mai uimitoare fiind randunica de mare, care strabate anual 35000 km, avand cel mai lung ciclu de migrare din regnul animal.
Moscul este unul din cele mai longevive animale, fiind contemporan cu mamutul, si-a dezvoltat aptitutini care l-au ajutat sa supravietuiasca pana in zilele noastre. Balana lunga, de pana la 60 cm, il fereste de vanturile puternice, facandu-l cel mai mare ierbivor din tundra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu