Cand pistonul se deplaseaza dinspre partea de sus inspre partea de jos a cilindrului,acesta "suge" un anumit volum de aer in cilindru.Acest volum depinde de raza pistonului si de lungimea cursei pe care o efectueaza in interiorul cilindrului.
Sa presupunem ca pistonul motorului are diametrul de 10,16 cm,si are o cursa de 10,16 cm in cilindru.Sa facem un calcul:Raza^2*pi*inaltime=volumul cilindrului
5.08cm(diametru/2)^2*3.14*10.6(inaltimea cilindrului)=823.3cm
Daca masina are 4 cilindrii,atunci:
4*823,3=3292,1 cmc,sau 3,292 litrii.
Producatorul auto mai rotunjeste cifra,spunand ca are 3,3 litrii.
Asta inseamna ca spatiul gol in cilindrii acestui motor are volumul de 3.3 litrii.Daca rotesti complect arborele cotit de 2 ori,cei patru pistoni al motorului "inhaleaza" in total 3.3 litrii de aer.
Si de ce te-ar interesa acest lucru?De ce au unele masini embleme pe spatele masinii care precizeaza capacitatea cilinrica?Pentru ca acest lucru iti poate da o anumita estimare despre puterea pe care o poate produce motorul.
Cand aerul si combustibilul se amesteca si arde intr-un motor acesta este volumul maxim de amestec.Cantitatea de combustibil este limitata de cantitatea de oxigen--daca se adauga mai mult combustibil nu ar fi relevant,pentru ca nu ai mai avea oxigen in cilindru pentru ardere.Raportul de amestec aer-combustibil este de aproximativ 15 la 1--15 parti de aer la 1 parte de combustibil,calculind dupa masa(greutate).
Capacitatea motorului iti arata cantitatea maxima pe care o poti arde in motor,de acest lucru depinzand si puterea motorului.
Bine'nteles,este posibil ca un motor de 10 litrii sa aiba performante foarte rele.De asemenea este posibil sa ai un motor de 1 litru,bine reglat,care sa iti ofere performante maxime de la carburantul pe care il primeste.Si aceste doua motoare ar putea avea acelasi randament cal-putere,chiar daca unul are de 10 ori capacitatea celuilalt.Ca si regula generala,cel de 10 litrii ar trebui sa produca de 10 ori mai multa putere decit cel de 1 litru,ceea ce nu este asa.
MotoareTransmisia
- Cum Functioneaza Transmisia Manuala
- Cum Functioneaza Transmisia Automata
- Cum Functioneaza Ambreiajul
- Cum Functioneaza Convertorul de Cuplu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu