Personalităţi care au influenţat industria IT

http://storage0.dms.go4it.ro/media/2/84/2031/4739922/1/front-t.jpg?width=150&height=120

Spectaculoasa lume a IT-ului nu a apărut în urma vreunui Big Bang ci s-a construit pas cu pas, sub privirile nedumerite ale oamenilor obişnuiţi, încă din antichitate. Evoluţia lentă a ţinut până în secolul XX, când a avut loc o descătuşare incredibilă de forţe ce au propulsat industria IT la nişte standarde şi tehnologii care depăşesc imaginaţia multora dintre noi.

Ne-ar fi plăcut să fim 100% corecţi şi să îi menţionăm pe toţi cei ce au adus o contribuţie însemnată în acest domeniu, dar atunci am fi muncit la o adevărată enciclopedie, nu la un articolaş de cultură generală, uşor de digerat şi, sper eu, util. Ne vom rezuma la câteva personalităţi marcante pe care ar fi păcat să nu le cunoaştem un pic mai bine, iar după lecturare să putem spune mai mult decât “parcă am auzit de el/ei”.

Cifrele arabe: ce ne-am fi făcut fără ele

“Strămoşii” oamenilor din IT au fost în principiu matematicienii şi fizicienii secolelor XVIII şi XIX. Însă înaintea lor au fost şi alţii, cel puţin la fel de importanţi. Spre exemplu, Al-Khwārizmī (matematician, astronom şi geograf arab) este cel care, undeva spre jumătatea secolului al IX-lea, a pus bazele algebrei şi algoritmilor în faimoasa carte “Al-Jabr wa-al-Mfuqabilah” - de unde s-a adoptat de altfel şi denumirea “algebra”.

Un alt matematician arab, considerat drept unul dintre întemeietorii ştiinţelor moderne, a fost Abu Ali Hasan Ibn Al-Haytham sau Alhazen (965 – 1040). Acesta a publicat lucrări de referinţă pentru viitorii oameni de ştiinţă, viitoarele genii, pe o mulţime de domenii: astronomie, matematică, fizică, optică, medicină (anatomie, oftalmologie), inginerie şi psihologie. O lucrare notabilă a lui Alhazen este "Kitāb al-Manāẓir"‎ (Book of Optics), considerată una dintre cele mai importante din istoria fizicii şi pusă la loc de cinste lângă capodopera ştiinţifică a celebrului Isaac Newton – “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, în care a fost enunţată legea universală a gravitaţiei.

Până în secolul XX, personalităţi cu nume răsunătoare în domeniile ştiinţifice au realizat diverse dispozitive, experimente şi lucrări care au sprijinit mai târziu cercetătorii contemporani şi au permis, printre altele, creearea universului IT aşa cum îl ştim. Să-i menţionăm aşadar pe Wilhelm Schickard – inventatorul calculatorului mecanic (1623) şi pe Blaise Pascal, cel care în 1645 a realizat al doilea calculator mecanic (Pascalina), capabil să facă adunări şi scăderi.

Mai apoi, Leibniz a dezvoltat ideile lui Pascal şi în 1672 a prezentat o maşină de calcul mai avansată, cu care se puteau face înmulţiri şi împărţiri. Prin aceeaşi perioadă, Sir Samuel Moreland realiza un dispozitiv capabil de calcule trigonometrice.

Secolul XIX – secolul geniilor

În secolul XIX, au apărut primele calculatoare mai complexe considerate strămoşii computerelor din ziua de azi: Difference Engines No 1 (1832), Analytical Engine (1834) şi Difference Engines No 2. Acestea au fost realizate de către Charles Babbage pentru ca, mai apoi, fiul său (Henry Babbage) să continue dezvoltarea sistemului Analytical Engine, având la bază pentru prima dată conceptul de computer cu unitate de procesare centrală.

Nu puteam să-l omitem pe Samuel Morse, inventatorul telegrafului electric (telegraful aerian a fost inventat de către Claude Chappe în 1794) şi al codului ce-i poartă numele (1832) sau pe Oersted – cel care a descoperit existenţa câmpurilor magnetice (1820).

După anul 1850, geniile au început să îşi arate capacitatea uimitoare de creaţie şi realizările fără de care astăzi am fi scris în continuare cu pană de gâscă pe hârtie la lumina opaiţului. Iată-i:

George Boole – matematician, inventatorul operatorilor de tip boolean (AND, OR, NOT) şi a reprezentării în cod binar (0 şi 1). Se întâmpla în anul 1854.

James Clerk Maxwell defineşte în 1873 legile câmpului electromagnetic.

Nikola Tesla – apreciat drept unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din istorie, a contribuit enorm în domeniul ştiinţific şi, dacă îmi permiteţi o părere personală, fără experimentele şi realizările sale, lumea noastră ar fi fost cu mult în urmă din punct de vedere tehnologic. Aş avea nevoie de săptămâni întregi ca să prezint ceea ce a făcut acest veritabil geniu. O să enumăr doar câteva dintre ele: curentul alternativ (1882), tehnologia de transmisie fără fir (wireless) şi telecomanda (1898), ciruitul de înalt voltaj “Tesla Coil” (1891), maşina electrică Tesla, motorul de inducţie (1887), turbina Tesla şi multe altele.

Don E. Felt – a realizat “comptometrul” (Comptometre, 1886) – calculator cu taste numerice în stil “keypad” şi, în 1889, primul calculator de birou cu imprimantă încorporată.

Heinrich Hertz a demonstrat în 1887 existenţa undelor electromagnetice (după legile lui Maxwell) prin realizarea unui aparat capabil să detectezele unde radio de înaltă frecvenţă (VHF – Very High Frequency şi UHF – Ultra High Frequency).

Alexander Stepanovic Popov – inspirat de Hertz, rusul a realizat în 1894 prima transmisiune radio cu un receptor.

Secolul XX – secolul exploziei tehnologice

Aici personalităţile nu mai sunt ordonate cronologic ci am încercat să le poziţionăm după popularitate.

Bill Gates – cea mai cunoscută şi importantă figură din istoria IT-ului, co-fondatorul Microsoft şi conducătorul celei mai titrate companii din IT până în vara anului 2008. A vândut sistemele de operare MS-DOS şi Windows pe PC-uri, cel din urmă ajungând să deţină monopolul pe piaţă cu un procent zdrobitor de aproximativ 93%. Practicile care au dus la o asemenă cotă sunt desigur aprig comentate, însă acestea sunt cifrele, iar Bill Gates rămâne până una alta unul dintre cei mai mari antreprenori din istorie, aş putea spune chiar cel mai bun, cu o avere estimată la 40 de miliarde de dolari.

Sergey Brin şi Larry Page – inventatorii celui mai popular motor de căutare la ora actuală, este vorba desigur despre Google. Acesta a devenit disponibil publicului larg în anul 1998, iar acum domină piaţa motoarelor de căutare cu o cotă de aproximativ 63% în Statele Unite. În România, este preferat de peste 95% dintre utilizatori.

Steve Jobsco-fondator al companiei Apple, alături de Steve Wozniak (inventatorul primului computer desktop comercial). În anul 1985, Steve Jobs a fost dat afară de către consiliul de directori, dar a revenit la cârma companiei din Cupertino în 1996, în vremuri negre. În acel an, Apple ar fi putut ajunge într-un colţ întunecat al istoriei dacă nu şi-ar fi făcut apariţia Steve Jobs cu al său nou proiect – Mac OS X. Apple şi-a revenit, iar astăzi este una dintre cele mai prolifice companii din lume, cu profituri uriaşe şi cu produse revoluţionare.

Steve Ballmer – actualul CEO Microsoft.

Douglas Carl Engelbart este inventatorul mouse-ului şi al interfeţei grafice utilizator (GUI).

Jerry Yang şi David Filo - oamenii care au fondat compania Yahoo!, recunoscută pentru serviciile de e-mail, motorul de căutare şi aplicaţia Yahoo! Messenger.

Martin Cooper, unul dintre managerii renumitei companii Motorala, a inventat telefonul mobil. Primul telefon mobil comercial a fost Motorola Dynatac 8000x.

Gordon E. Moore - unul dintre fondatorii corporaţiei Intel, recunoscut pentru "Legea lui Moore" (1965) conform căreia numărul tranzistorilor ce pot fi plasaţi pe un circuit integrat creşte exponential, dublându-se la aproximativ doi ani (acum se consideră la 18 luni).

Ken Thompson - inventatorul platformei UNIX.

Linus Torvald - creatorul sistemului de operare Linux, versiunea scalabilă a UNIX. Distribuţiile Linux au fost la început apreciate doar de experţi şi entuziaşti, dar în ultimii ani au devenit populare şi în rândul utilizatorilor obişnuiţi. Câteva dintre avantajele utilizării unei platforme bazate pe Linux: este gratuită, nu necesită resurse însemnate şi nu se află în vizorul programatorilor întunecaţi - cei care fac viruşi.

J. W. Mauchly a preluat ideile despre cum să realizezi un computer de la John Vincent Atanasoff şi în 1945 a reuşit să fabrice primul calculator electronic programabil - ENIAC. Sunteţi curioşi să aflaţi la ce a fost folosit pentru prima oară? La calculul parametrilor bombei cu hidrogen.

Nick Holonyak a inventat în 1962 LED-ul - dioda care a ajuns astăzi să fie prezentă pe mai toate gadgeturile de top cu display, dar şi ca sursă de iluminare de ultimă generaţie.

Norman Abramson este autorul conceptului de “pachet de date” şi a protocolului ALOHA (1970) care a stat la baza dezvoltării reţelei ethernet, cea mai eficientă şi utilizată în ziua de azi.

Paul Allen a fondat în 1975 Microsoft Corporation, alături de Bill Gates. Contra sumei de 50.000 $, Paul Allen a obţinut de la Seattle Computer Products drepturile pentru sistemul de operare QDOS (Quick and Dirty Operating System, predecesorul cunoscutului MS-DOS), pe care IBM l-a instalat pe calculatoarele ce aveau să se găsească în aproape fiecare locuinţă: PC-urile. Paul Allen a stat în conducerea companiei până în anul 2000 şi a fost unul dintre cei mai buni strategi, după care s-a retras. Acum practică filantropia, departe de agitaţia de pe piaţa IT şi departe de orice fel de criză.

Mark Andreseen este inventatorul Mosaic (unul dintre primele browsere Web) şi co-fondatorul companiei Netscape, alături de James Clark.

Timothy Berners-Lee, sprijinit de Robert Caillau, a inventat în 1989 limbajul HTML şi World Wide Web-ul.

Vinton G. Cerf – unul dintre pionierii Internetului şi cel care a dezvoltat împreună cu Robert Kahn protocolul TCP de transmisie a datelor.

Seymour R. Cray este inginerul care a proiectat super computerele Cray, cu o putere de calcul incredibilă: 1 GigaFLOP în 1985 (record absolut) şi 1.3 PetaFLOPS în 2008.

Steve Crocker – un alt pionier al Internetului. A stabilit primele protocoale de comunicare între două computere-gazdă (1969), a contribuit la crearea reţelei ARPANET (1974) şi a fost cel care a setat standardele pentru comunicarea prin e-mail (1977).

John Bardeen, W.Shockley şi W. Brattain au obţinut premiul Nobel pentru Fizică, în 1956, datorită contribuţiei aduse la inventarea tranzistorului.

Ted” (Edgar F. Codd) – omul care la începutul anilor ’70 a pus bazele limbajului SQL (Structured Query Language).

John Fleming – inventatorul diodei şi al lămpii electrice.

Lee De Forest – în 1907 a inventat trioda (tubul electronic cu trei electrozi.

Secolul XXI - generaţia care a revoluţionat Internetul

Mark Zuckerberg - nu a împlinit încă 26 de ani, dar din averea lui de aproape 1 miliard de dolari pot trăi regeşte generaţii întregi. Mark ZukerBerk este omul din spatele Facebook, unul dintre cele mai tari site-uri de socializare.

Matt Mullenweg - Este omul care a bus bazele WordPress - un instrument open-source pe care foarte mulţi bloggeri îl folosesc pentru a-şi defini rapid site-ul, iar apoi pentru a-şi publica articolele.

Jack Dorsey - creatorul Twitter. Micro-blogging-ul este acum cea mai bună modalitate de comunicare între prieteni şi cunoştinţe sau între companii şi clienţi (un fel de SMS gratuit, transmis către un grup). Scurt şi la obiect. Generaţia Twitter se foloseşte de acest serviciu pentru a-şi informa "urmăritorii" cu privire la activităţile lor.

Ramu Yalamanchi este un antreprenor indian care ţine în frâie binecunoscutul Hi5 - foarte popular în România, dar şi în alte state.

Steve Chen, Chad Hurley şi Jawed Karim - fondatorii site-ului YouTube.

După cum spuneam la începutul articolului, este aproape imposibil să-i menţionez pe toţi cei care au venit cu idei care au revoluţionat industria IT. Lipsesc destui, însă cei menţionaţi aici sunt reprezentativi. Dacă mi-a scăpat vreo personalitate extrem de importantă, nu ezitaţi să ne completaţi.

Sursa: English for techies Wikipedia Science Museum

Niciun comentariu: