Grenada cu detonare intarziata

Tipul de grenada cel mai folosit pe campul de lupta este grenada de mana anti-personal cu intarziere si fragmentare.Functia primara a aceste grenazi este de a ucide si a mutila trupele de soldati din apropiere.Pentru a asigura leziuni maxime grenada este astfel proiectata incat la explozie sa lanseze duzine de fragmente din metal in toate directiile.

Aceste tipuri de grenade,care au jucat un rol important in ambele Razboaie Mondiale,in razboiul din Vietnam,si in multe alte conflicte din secolul 20,sunt proiectate sa fie durabili,usor de folosit si usor de fabricat.Proiectul obisnuit foloseste un sistem de intarziere chimic.Figura urmatoare va arata o configuratie obisnuita a acestui sistem,folosit si in Primul Razboi Mondial.

Carcasa exteriora a grenadei este facuta din fonta crestata,in interiorul ei se afla ca elemente principale un fitil care este de fapt un temporizator chimic,un detonator si un rezervor umplut cu material exploziv.

Mecanismul de aprindere este declansat de catre un percutor tensionat cu ajutorul unui arc din interiorul grenadei.In mod normal percutorul este tinut in loc de catre maneta percutoare din partea superioara a grenadei,care la randul ei este tinuta in loc de catre acul de siguranta.

Soldatul strange grenada astfel incat maneta percutoare este impinsa inspre grenada,scoate acul de siguranta,iar apoi arunca grenada.iata ce se intampla in interior din momentul in care grenada este aruncata:


Sursa poza : Departamentul apararii S.U.A
  • De indata ce soldatul arunca grenada nu mai este ce sa tina maneta percutoare in pozitie,ceea ce inseamna ca nu mai este nici ce sa tina percutorul in loc.Arcul arunca percutorul inspre capacul percutor sau de lovire.In urma impactului se creeaza o mica scanteie.

  • Scanteia aprinde fitilul care este facut dintr-un material care arde foarte incet.In aproximativ 4 secunde fitilul arde pana la capat.

  • Capatul fitilului este conectat la un detonator,o capsula umpluta cu material combustibil.Flacara care arde pe fitil ajunge si in detonator,creand o mica explozie in interiorul grenadei..

  • Exploxia detoneaza materialul explozibil din partea de langa carcasa grenadei,creand o explozie mult mai mare,ceea ce face grenada sa explodeze in toate directiile.

  • Fragmente din metal din carcasa exteriora zboara inspre exterior cu viteza foarte mare,implantandu-se in oricine sau orice pe o anumita raza.
Dati click pe "PULL THE SAFETY PIN" pentru detonare


Grenadele cu detonare intarziata sunt foarte eficiente,dar au si cateva dezavantaje semnificative.O problema ar fi imprevizibilitatea:in cazul unor fitile,timpul de intarziere poate varia intre 2 si 6 secunde.Dar cea mai mare problema cu aceste grenade este ca ii dau inamicului oportunitatea sa contraatace.Daca intarzierea fitilului este mai mare de exemplu inamicul poate sa arunce grenada inapoi inainte ca aceasta sa explodeze.

Din acest motiv soldatii folosesc deseori grenadele cu impact.O astfel de grenada explodeaza chiar in momentul in care aterizeaza,astfel inamicul nu mai are vreme sa riposteze.In continuare voi arata cum functioneaza aceasta grenada.

Continuare>>



In acest articol:



Un comentariu:

Anonim spunea...

I would appreciate more visual materials, to make your blog more attractive, but your writing style really compensates it. But there is always place for improvement