Biodiesel 2

BiodieseluSursa de ulei vegetal în mod normal este uleiul de rapiţă, este o specie cu un înalt conţinut de ulei şi se adaptează bine la climele reci. Totuşi există şi alte varietăţi cu randament mai mare la ha. cum ar fi palmierulde ulei, jatropha curcas etc. Deasemenea se pot folosi şi uleiuri folosite (ex. uleiul uzat la bucătărie) în cazul lui materia este ieftină, în plus în acest mod se reciclează cea ce altfel ar fi fost reziduu.

În plus există şi alte materii prime din care se pot extrage ulei. În selva amazoniană sunt folosite ca materie primă: piñón, sacha inchi, mamona, şi palmierul de ulei.l se descrie ca un compus organic din acizi grasi de lanţ lung sau scurt.În ziua de azi există diverse procese industriale cu ajutorul cărora se poate obţine biodiesel.

Cele mai împortante sunt:
1.Procesul bază-bază, prin care se foloseşte un catalizator, hidroxidul. Acest hidroxid poate fi Hidroxid de sodiu (soda austică) sau Hidroxid de potasiu.
2.Procesul acid-bază, este procesul în care se face prima dată o esterificare acidă şi apoi continuă cu procesul normal bază-bază, se folosesc în general acizi cu un înalt grad de aciditate.
3.Procese supercritice, în acest proces nu este nevoie prezenţa unui catalizator, se face la temperaturi înalte în care uleiul şi alcolul reacţionează fără necesitatea ca un agent extern ca hidroxidul acţioneze în reacţie.
4.Procese enzimatice, în ziua de azi se cercetează unele enzime care pot să fie folosite ca acceleratori de reacţie ulei-alcool. Acest proces nu se foloseşte în actualitate datorită înaltului cost , cea ce impiedică sa se producă biodiesel în mari cantităţi. Cresterea preţului combustibilor convenţionali il face mai competitiv.

Niciun comentariu: